Какво вълнува младите хора и каква Европа искат те?

Само всеки втори млад европеец между 16 и 26 г. смята евроизборите за много важни
4 май 2019 12:30, Елка Василева
47
Какво вълнува младите хора и каква Европа искат те?
Снимка: архив, Reuters

Европейските избори чукат на вратата. Какви са нагласите на младите хора? Проучване сочи, че те искат Европа, в която тяхната дума да се чува повече. Миграцията и околната среда са темите, които най-много ги вълнуват, пише Дойче веле.

Европа е близо до сърцата им. Не обаче и политическото ѝ представителство. Само всеки втори млад европеец между 16 и 26 години смята европейските избори за много важни. А всеки пети от анкетираните не се чувства наистина представен от Европарламента. Това показват резултатите от проучване на фондация ТУИ.

И нищо чудно. Средната възраст на депутатите в европейския парламент е 56 години. Най-младият депутат в Брюксел е един 30-годишен българин. Минималната възраст за кандидатстване в една трета от страните членки на ЕС е 21 години. В Италия и Гърция минималната възраст е дори 25 години.

Въпреки това младите хора се чувстват привързани към Европа и искат да участват във вземането на решения. Особено по теми, които са много важни за тях. "Поколението Европа настоява да му се чува думата и иска да участва във вземането на решения. Това е посланието на тазгодишното ни проучване към всички, които носят политическа отговорност", казва директорката на фондация ТУИ Елке Хлавачек.

В Германия положението е малко по-различно в сравнение с общата картина в Европа. След миграцията, предоставянето на убежище и опазването на околната среда, третата по важност тема е социалната политика. В никоя друга страна социалната политика не се окачествява от младите хора като много важна тема за ЕС. Въпреки че повечето германски младежи оценяват миграцията като най-важния проблем, те не са против отворените граници. 43 процента от анкетираните, които смятат миграцията за най-важния проблем, окачествяват отворените граници като шанс. Само 27 процента от анкетираните са на мнение, че отворените граници представляват заплаха. Младите хора оценяват свободното придвижване в рамките на ЕС изключително положително и според тях, то не подлежи на дискусия.

Втората по важност тема за европейската младеж е опазването на околната среда и защитата на климата. Месеци наред младите хора в Европа вече протистират срещу замърсяването на околната среда с движението "Fridays for Future". Те призовават политиците да предприемат много повече за опазването на околната среда и климата.

Промяна и визия за бъдещето

Как обаче да стане така, че младите европейци да бъдат привлечени не само в политическия дискурс, а и в реалния политически процес? Политическите партии трябва да улеснят приемането на млади хора в редиците си, препоръчва Маркус Шпитлер от научния Център за социални проучвания в Берлин. "Младите хора се интересуват особено много от такива партии, които могат да им предложат някаква промяна и визия за бъдещето. 67 процента от анкетираните смятат, че е необходима радикална промяна за въвеждане на ред в политическата система", посочва той. Желанието за промяна между другото е и причина за това, че понякога младите европейци се интересуват от популистките партии.

Загриженост буди също фактът, че само малко над половината (58 процента) европейски младежи смятат демокрацията за най-добрата държавна форма. 38 на сто от младите французи споделят това мнение. В Италия и Полша това са  46 на сто от младите. Демокрацията като най-добра държавна форма се радва на високо одобрение в Германия и Швеция (66 процента), както и в Дания (65 процента). Само едно малко малцинство от под един процент от младежите считат други държавни форми за по-добри.

60 на сто от анкетираните споделят, че е твърде "вероятно" да гласуват на евроизборите на 26 май. Една цифра, на която трябва да се гледа внимателно. Защото между намерения и дела съществува голяма разлика, особено сред младите хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите българи имат Европа, но искат да имат и Родина!
44
0
 
2
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
tikva ТИ СИ СВЪРШЕН. АКО ТОВА БЕШЕ ШАХ И ТИ БЕШЕ ГРОСМАЙСТОР ЩЕШЕ ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ДО НЯКОЛКО ХОДА ЩЕ СИ МАТИРАН. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СИ ПОЖАРНИК. Не разбираш,че един ход може да отнеме и година.ЗАБЕЛЯЗВАШ ЛИ, ЧЕ НИКОЙ НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ТЕБ СЕГА. КОГАТО МОМЕНТА НАСТЪПИ НЯМА ДА МОЖЕШЕ ДА ИЗЛЕЗЕШ ОТ ПАНДЕЛАТА.ПЛАЩАЙ МИЛИАРДИ ЩОТО АКО ГИ КЪТАШ И СИ МИСЛИШ, ЧЕ ПОСЛЕ ЩЕ ГИ ХАРЧЕШ. НЕ СИ ПОЗНАЛ.ПЛАЩАШ СЕГА ИЛИ ЗАТВОР. ТИ ИЗБИРАШ!!! ДЪРЖАТ ТЕ И ТО ЗДРАВО.РАЗБРАХА, ЧЕ ЦЦ Е УБИЕЦ И ГО ШУТИРАХА. СЛУШАЙ!!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите хора от край време много искат и малко могат.Като остареят хората го осъзнават този факт.И аз трябваше да съм космонавт, но не съм.Иначе 21 е прав, че най-бързият път до параУелнана реалност, където всеки е веУик-е тревата.Всички *** си мислят, че тяхното *** е най-великото, ама не е така.От 1000 младежа 1-2-*** успяват, останалите цял живот живеят с илюзията, че някой им е попречил да бъдат велики.
42
1
 
4
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР И ГРИВНИ НА: - ПОРНО АКТЬОРИТЕ - ХОМОСЕКСУАЛИСТИТЕ - ДЕЦАТА НА ХОМО СЕМЕЙСТВАТА - ПЕДОФИЛИ - СОДОМИСТИ - ПРИТЕЖАТЕЛИ НА ОРЪЖИЯ(ОГНЕСТРЕЛНИ И ГАЗОВИ) - СОБСТВЕНИЦИ НА СЛЕДНИТЕ ПОРОДИ КУЧЕТА(БУЛДОГ, ПИТБУЛ ДОБЕРМАН) - УБИЙЦИ - КРАДЦИ И ДЖЕПЧИИ - ХОРА БЕЗ ЗАВЪРШЕНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ - ХОРА С ОФШОРНИ СМЕТКИ И СВЪРЗАНИТЕ С ТЯХ ФИРМИ И РОДНИНИ.ВРЕМЕ Е ДА ГИ МАРКИРАМЕ И НА УЛИЦАТА ДА СА РАЗПОЗНАВАЕМИ. ДА БЪДАТ СЛЕДЕНИ ДО ЖИВОТ.ЗАЩО ТИКВАТА СКРИ ДИСКА НА МЕРКЕЛ? ЗАЩО?
41
0
 
6
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
ИСКАМ БГ ПОЛИТИЦИТЕ ДА НОСЯТ ГРИВНИ И ДА ИМА МОНИТОРИНГ 24 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕТО. ДА ЧУВАМЕ ВСИЧКО И ДА ВИЖДАМЕ КЪДЕ ХОДЯТ И С КОГО СЕ СРЕЩАТ.АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА ГРИВНАТА НЯМА ДА СТАВАШ ПОЛИТИК.АКО ЦЦ ИМАШЕ ГРИВНА НЯМАШЕ ДА УМРАТ ЕВРЕИ В САРАФОВО.ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. ЖАЛКО, ЗАЩОТО ЦРУ НЕ УСПЯ ДА ДОКАЖЕ ИСТИНАТА ЗА ЦЦ И ВРЪЗКИТЕ МУ СЪС ИСТИНСКИ УБИЙЦИ. КОЙ УБИ ГЛАВНИЯ СВИДЕТЕЛ СРЕЩУ НЕГО ПРЕДИ ГОДИНИ В ТЪМНАТА УЛУЧКА. КОЙ? ЗАЩО ОЩЕ Е В ПОЛИТИКАТА? ЗАЩО? ЗАЩО ИМА ТОЛКОВА МНОГО АПАРТАМЕНТИ? ЗАЩО?
40
1
 
5
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
До 1984Къв голям брат, къв Путин, Сорос и тем подобни вечно Ви пречат и са виновни за всичко в България. Сорос и Путин са виновни,че ЦЦ е УБИЕЦ НА ЕВРЕИ(САРАФОВО) И ОБИКНОВЕН КРАДЕЦ - АПАРТАМЕНЧИК.ТРЪМП Е ЛИ Е ВИНОВЕН, ЧЕ ГРОБАДЖИИ ИЗТОЧИХА ВСИЧКИ ЕВРОФОНДОВЕ. Затова сме бедни. Затова цената на апартаментите са високи, защото принуждават СТРОИТЕЛНИТЕ ФИРМИ ДА ПРОДАВАТ ЕВТИНО НА ТЕХНИ ХОРА. АКО НЕ ГО НАПРАВИШ ТИ СПИРАТ СТРОЕЖА. ЗА СПРАВКА АААААРТЕКС.ТИКВАТА Е КТБ КРАДЕ И ОФШОРЕН МИЛИАРДЕР. Т
39
1
 
7
 
! Отговори
неангажиращо мнение преди 4 години
Какво ги вълнува ли? Научиха се.Да не работят без пари! А иначе. Не правят разлика.от ЕС и НАТО! И лобират в нета.За присъединяване.На Свободни държави към тези 2 "организации"! Иначе са длъжни да правят разликата..ЕС си е наша Европейска организация! НО НАТО..е Американско военно звено.От друг КОНТИНЕНТ! И Че то няма место в обединена Европа! Не може един континент.Да "пази" друг такъв! Освен да следва СВОИ ИНТЕРЕСИ! А именно контролирайки Европа по този начин!-:) Схващате ли разликата деца?
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
младите зомбита искат техно хаос и Амстердамска Европа с легализация на твърдите "горива". Абсолютното малцинство е друга работа...
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
GLASUVAM SAMO SRESHTU PARI,A NE SRESHTU MECTANO BADFESHTE.ZA GERB APARTAMENTI I KASHTI ZA GOSTI,A ZA NARODA BEZPLATNI MECTI.
36
0
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
кои европейци загубика либидото си, а бей? тези, които те оправяха редовно от дс? ами дава го малко по-лока с либидото, цензурата на радан и дойче веле, спосорирано от сорос паша!
35
1
 
5
 
! Отговори
Юнкер преди 4 години
Европейците загубиха либидото си - това иска Европа!!
34
0
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
цензура с визия, продуцира и произвежда само звездички от дори утвърдени вече от човечеството понятия... но както и да е... чакаме визия, а не само праздни приказки, които, като диалог за младите зввучат така:_-******* .****-не!*****, ** *****-*******ако младите не са наясно какво означават звездичките, нека да влезат в страницата на интернет измамниците - ввв. "за кого да гласувам"?
33
0
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
младежите и днес ги вълнува визията на кебапчестите за бъдещето, която те заместват и до ден днешен с дойче велевски, платени от пинокиовците на фондации лъжи и безчетни "програми", като тези на запалянковците в ооне занимаващи се само с анимации за това, как гладът на неграмотните да бъде нахранен с 30-40 риби, ама физиката на Природата не ще да поеме отговорността за ***, които джурналятя ежедневно продуцира, или се казваше произвежда. Ура, другари от дойче веле! имате производство!!! :-)
32
1
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
ама-да! ето какво било:""Младите хора се интересуват особено много от такива партии, които могат да им предложат някаква промяна и визия за бъдещето." а това го пея от години наред, за да бъда заклеймяван, преследван и цензуриран от "демократите". но за какво говори един дъртак, като мен. ами и ние бехме млади и си мечтаехме за същото, но какво получихме след "вятъра на промяната? само ветър и разпилено брашно, ако се сещате от гугъла :-)))
31
0
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
младежта на европа най-очевидно се вълнува от фейк-нюз, създадени от специалистите по всичко на дойче веле, спонсорирано от фондация аденауер; от задните части на кардашиян: от коремчето на педоросиян и от коя съдебна система бива посрещана най-радушно от папата... но окей, може да греша и статиите в подкупената световна преса да не се пишат от младежи... европейски младежи, имам предвид... а малко и от комсомолски старежи... :-)))
30
3
 
4
 
! Отговори
еврожендерска Европа преди 4 години
това ни вълнува, еднополовата любов!!
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малки българчета, много сте смешни когато се сравнявате с велики нации от западна Европа. Вашето място е редом с Румъния, Албания, С. Македония, Молдова и Сърбия.
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които искат русия да ходят там, никой не ги спира. А тези, които искат еднакви заплати с германци и французи да сравнят крадливия, мързелив и гл.уп.ав българин с тях.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Стаж 10 години имате,тийнейджъри сте още, ,но какви палати,тризонети,къщи за гости, и сметки направихте евроатлантиците на гърба на народа,който в исотирята си не бил по-зле от сега в еврозъюзави корумпиран и бъгав. Жуналистите, ровете в дргите европрогарми.био производители,горички от бадеми и орехи,производство лози и вино и други.Чааме иот там новини,не ги покривайте.
26
2
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
Тогава няма съюз и е време да спрем да се самозалъгваме.